3 Mart, 2025

Köpekleri Neden Hıçkırık Tutar?

İnsanlarda olduğu gibi köpekleri de hıçkırık tutar. Hatta sevimli dostlarımızı hıçkırırken seyretmek bizlere sevimli ve tatlı gelmektedir. Köpeklerin de zaman zaman hıçkırması gayet normaldir, endişe etmeye gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hıçkırmak belirli rahatsızlıkların habercisi de olabilmektedir. İşte bu yazımızda hıçkırığın nedenleri ve köpeğinizi dinleyerek alabileceğiniz önlemler üzerinde durduk.

Mutlu Corgi köpek çimenlerde yuvarlanıyor 
Mutlu Corgi köpek çimenlerde yuvarlanıyor 

Hıçkırık nedir?

Köpekler ve insanlarda hıçkırık aynı nedenlerle ortaya çıkar. Hıçkırık, diyafram kaslarının ritmik kasılmasıyla oluşmaktadır. Ani olarak, istemsiz ve kontrol edilemeyen bir şekilde ses tellerinin kapanmasıyla çıkan sestir. Tetiklendiğinde refleks olarak diyafram kasılır ve ses telleri hızla kapanır. Dakikada birkaç kez tekrarlanabilmektedir.


Köpekler Neden Hıçkırır?

Köpeklerin hıçkırması birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Kendiliğinden gelişen hıçkırık bir süre sonra kesilir. Olağan dışı bazı komplikasyonlardan ileri de gelebilmektedir. Yavru köpeklerde sık karşılaşılır. Köpeklerde hıçkırığın nedenlerini daha detaylı açacak olursak;


En yaygın nedenler:


  •  Hızlı yemek yerken, su içerken fazla oranda hava yutmasına bağlı olarak gelişebilmektedir.
  •  Stres ve heyecana bağlı olarak köpekleri hıçkırık tutabilir. Yeni, alışılmadık insanlar ve mekânlar sebep olabilmektedir.
  •  Yoğun fiziksel aktivite sonrasında, hızlı koşmaya bağlı olarak hızlı solumayla hıçkırık oluşabilir.
  •  Soğuk hava şartlarına maruz kalmak, soğuk su tüketimi de neden olabilmektedir.

Olağan dışı dikkat edilmesi gereken nedenler:


  •  Reflü gibi rahatsızlıklardan kaynaklı yemek borusu veya midede oluşan tahribat
  •  Beyin, diyafram gibi kasların kasılmasından sorumlu olan sinir bölgelerinin tahrişi, hasarı
  •  Tümör, hamilelik veya organların genişlemesi
  •  Sıcak Çarpması
  •  Mide bulantısı
  •   Karın bölgesinin şişmesi, gaz birikmesi
  •  Yabancı cisim yutma

Köpek distemper virüs yani köpek gençlik hastalığı ölümcül bir virüstür. Sinir sistemlerine etkisi nedeniyle hıçkırık görülebilmektedir.


Labrador Retriever açık havada dinleniyor
Labrador Retriever açık havada dinleniyor

Mide Problemleri:


Hıçkırığın olası nedenlerinden biri olarak gastrointestinal rahatsızlıklar verilebilir. Dışkıda kan, kusma, ishal olarak kedini belli eden mide rahatsızlıklarında semptom olarak kendini göstermektedir. Böyle bir problem karşısında köpeğinizin vakit kaybetmeden veteriner hekim muayenesinden geçmesi önemlidir.


Parazit:


Parazit sorunları hıçkırığa neden olmaktadır. Özellikle kalp kurdu, kancalı kurt gibi parazitler solunum yolu problemlerine yol açmaktadır. Kancalı kurdun larvaları solunum yoluna yerleşerek tahribata neden olmaktadır. İshal, kusma gibi belirtiler hıçkırık ile gelişir ve devam ederse veteriner hekime başvurmanız gerekir.


Astım/Solunum Yolu Rahatsızlıkları: 


Solunum yolu rahatsızlıkları hıçkırık oluşumuna neden olur. Hapşırma, hırıltılı soluk alıp veriş, burun akıntısı ve öksürük solunum yolu belirtileri arasındadır ve hıçkırık ile beraber görülmesi durumunda dikkat edilmesi gerekir.  


Köpeklerde Görülebilecek Hıçkırık Türleri

Kısa Süreli Hıçkırık:

Birkaç dakika içerisinde geçebilecek spontane oluşan, endişe gerektirmeyen hıçkırık türüdür.


Tekrarlayan Hıçkırık:

Gün içerisinde tekrarlar ve rahatsızlık verebilmektedir fakat endişe gerektiren bir tür değildir.


Kronik Hıçkırık:

Hıçkırık türleri içerisinde en dikkat edilmesi ve önemsenmesi gereken hıçkırıktır. Altına yatan nedenler yukarıda belirtmiş olduğumuz rahatsızlıkların bir belirtisi olabilmektedir. Veteriner hekimle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Ev içerisinde sevimli dostunuzun davranış rutinlerini bilmeniz, düzenli olarak göz takibinizde olması çok önemlidir. Erken teşhis, tanı ve tedavi için ihmal edilmemelidir. Köpeğinizin sağlığı, refahı ve mutluluğu buna bağlıdır.


Hıçkırın Köpeklerin Sağlığı Üzerine Etkileri


Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi kendiliğinden gelişen ve kısa süreli olan hıçkırık çoğu zaman zararsızdır. Uzun süreli devam eden bir hıçkırık ise köpeğinizi rahatsız ederek yaşam kalitesini düşürmektedir. Altta yatan diğer nedenler araştırılmalıdır. Eğer köpeğinizin;


  •  Hıçkırık süresinin birkaç saati bulması, 24 saat süren hıçkırık
  •  Acı çekiyor görünüyorsa
  •  Solunum zorluğu çekmesi, hırıltılı nefes alıp vermesi
  •  Kusma eğiliminin tekrarladığını
  •  İshal
  •  Halsizlik, uyuşukluk
  •  Aşırı salya akıntısı
  •  Yemek yiyememe ve su içememe

gibi klinik belirtileri göstermesi akut rahatsızlıkların habercisidir. Vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekimin görmesi önem arz eder.


Yatakta keyif yapan Jack Russell Terrier
Yatakta keyif yapan Jack Russell Terrier

Köpeğinizin Hıçkırığını Hafifletebilmeniz İçin Öneriler


Hıçkırığı önlemek için yapabileceğiniz ufak adımlar köpeğinizin yaşam konforu için de gereklidir. Peki nedir bu adımlar;


  •  Hızlı mama yemesini yavaşlatabilirsiniz. Kabına az miktarda ve sık olarak dökeceğiniz mamayla fazla miktarda hava yutmasını engelleyebilirsiniz. Veyahut mama yeme rutinini eğlenceli hale de getirebilirsiniz. Mama yemeyi yavaşlatan oyunlu mama kaplarını tercih edebilirsiniz.
  •  Seçtiğiniz su kapları köpeğinize uygun olmalıdır. Suya erişimi daha rahat olmalı, suyunu sakince içebilmelidir. Böylelikle aynı mamada olduğu gibi su içmesi yavaşlatmalı ve hava yutmasını önlemelisiniz.
  •  Hıçkırığı kesebilmek için yutma refleksini devreye sokabilirsiniz.
  •  Boğazına, sırt üstü yatırarak karnına yapacağınız hafif masajlarla onu rahatlamaya çalışabilirsiniz.
  •  Hafif bir yürüyüş  ve egzersize teşvik edebilirsiniz.
  •  Şiddetli bir hıçkırıkta köpeğinize asla mama ve su vermeye çalışmayın. Aksi halde akciğerine kaçmasına, soluk borusunun tıkanarak boğulmasına neden olabilirsiniz. Oldukça risklidir.

Tüm bunları yaparken köpeğinizi sakinleştirmeyi, ona sevgiyle yaklaşmayı ihmal etmeyin. Yabancısı olduğu böyle durum karşısında korkmuş, ürkmüş olma ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekir. Şiddetle yaklaşmak, korkutmak bir çözüm değildir aksine köpeğinizin strese girerek hıçkırık ataklarının daha da tetiklenmesine neden olabilirsiniz.


📌 Bu bloga da göz atmayı unutmayın: Köpeğim Yemek Yemiyor – Ne Yapmalıyım?


Veteriner Hekim Muayenesi


Eğer hıçkırık kendi kendine düzelmiyor ve başka belirtilerle bir kendini gösteriyorsa, veteriner hekim görüşü almanızı gerektirecek başka hastalıkların habercisi olabileceğini belirtmiştik.

Böyle bir vaka ile karşılaşan veteriner hekim, altta yatan nedenleri araştırır, bulguları inceler, teşhis koyarak sorunu çözmeye odaklı tedaviye başlar.

Veteriner hekim bir dizi test yapılmasını isteyecektir. Bunlar; Karın ultrasonu, göğüs röntgeni ve kan tahlilidir. Eğer sorun mide ve yemek borusunun tahrişi ile geliştiyse reçeteli ilaçlarla müdahale edilmek istenir. İlaçlar etkisini göstermediği durumlarda endoskopiye başvurulur. Bazı vakalarda ise cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.


Tüylü Poodle köpeğinin güneş ışınları gülümsüyor
Tüylü Poodle köpeğinin güneş ışınları gülümsüyor

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog


Devon Rex Kedi Irkı Özellikleri ve Bakım Rehberi

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş