Muhabbet kuşları, evlerde en çok beslenen evcil hayvanlardır. Özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihi, ötüşleriyle ve renkleriyle büyüleyici görünüme sahip muhabbet kuşları olmuştur. Küçük kanatlı dostunuza gereken ilgiyi ve sevgiyi göstermeniz önemlidir. Size güvenmesi, ev içerisinde mutlulukla kanat çırpması gerekir.
Kanatlı dostunuzun yaşam kalitesini önemsiyor ve kafes seçimi konusunda kararsızsanız bu yazımız tam size göre. İşte, muhabbet kuşu kafes seçiminde dikkat etmeniz gereken püf noktaları.
Muhabbet kuşlarının ömrü esaret altında iken 5 – 8 yıldır. Eğer muhabbet kuşunuzun uzun ve mutlu bir hayatı olmasını istiyorsanız, kuşunuza sağlıklı bir yaşam alanı sunmanız gerekir. Bu noktada kafes seçimi çok önemlidir. Kafes muhabbet kuşunuz için, zamanını geçireceği, besleneceği, aktivitelerini gerçekleştireceği bir yuva alanıdır.
Kafes altlığı olarak kuşu irite edecek kedi kumu, talaş, ahşap parçaları asla kullanılmamalıdır. Bunlar aynı zamanda solunum yollarında problemlere neden olur. Kimyasal materyallerden yapılmış gazete kâğıdı, poşet gibi ürünlerde kullanılmamalıdır. Sağlıklı olan kâğıt havlu veya organik kâğıtları tercih edebilir, dışkı ve mama artıklarını rahatça görebilirsiniz. Temizliği de daha kolay olacaktır.
Kafes seçiminin yanı sıra muhabbet kuşlarının yaşamsal faaliyetlerini, enerji dolu mutlu hayatlarını sürdürebilmeleri için kafes içi bazı aksesuar ürünlerine gereksinimleri vardır. Burada doğru ve sağlığa uygun aksesuar seçimi ön plana çıkar.
Aksesuar seçiminde nelere dikkat etmeniz gerekir;
Kafes içerisinde kuşunuzun güvenliğin düşünmeniz gerekir, oyun alanları hazırlarken hareket olanağı kısıtlanmamalıdır. Kuşunuzun kendini sıkışık hissetmesi bazı sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Oyun egzersizleri kuşların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimleri için teşvik edicidir.
Kafes İçerisinde kaliteli;
Yem ve su kapları kuşların rahat ulaşabileceği konumda olmalıdır. Kapların konumu içerisine tüy ve dışkı gibi yabancı madde düşme ihtimaline karşı tüneklerin altında olmamalıdır. Kapların materyali en sağlıklı tercih olan paslanmaz çelik olmalıdır. Temizlik ve dezenfeksiyonu rahat olmalıdır. Plastik oldukça zararlı bileşenleri bünyesinde taşır bu toksik bileşenler zamanla yem ve suya nüfuz ederek sağlık açısından zararlı ortam oluşturur. Kuşlar can sıkıntısı, stres yaşamaları durumunda kapları kemirmeye başlar bu nedenle yem ve su kabı seçimi önemlidir.
Kuşlar esaret altında iken, doğadaki imkânlarını daha kısıtlı yaşarlar. Bunun başında günlük gece-gündüz döngüleri gelir. Ev içerisinde zaman kavramını yitiren kuşlar için uyku vaktinin geldiğini, dinlenmesi ve sessiz olması gerektiğini kafes örtüsüyle gösterebilirsiniz. Uyku zamanı kafesin üzerini örtebilirsiniz. Tırnaklarının takılmayacağı materyalden yapılmış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Asla ceza amaçlı kullanılmamalıdır!
Yeni Gelen Muhabbet Kuşunu Eve Alıştırma Adımları
Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!Kuşlar için gizlilik ve kendilerini güvende hissetmek çevresine uyum sağlayabilmeleri açısından önemlidir. Kafes içerisine veya dışına yerleştireceğiniz kuş yuvası gerekli ortamı kuşunuza sağlayacaktır.
Kafesin temizliği kuşunuzun sağlığını korumak için aksatılmamalıdır. Temizlenmemiş bir kafes hastalık ortamının oluşmasına neden olur. Günlük olarak yem, su kabı ve atlığı mutlaka temizlenmelidir. Bozulan veya bozulacak besinler kafes içerisinden mutlaka alınmalıdır. Dezenfeksiyon için 1 galon ılık veya sıcak suya (3,7854lt) yarım kapak çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Kullandığınız deterjanları bol su ile durulamanız, solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet vermemesi için kokulu kimyasalların (sabun, deterjan, şampuan) kullanılmaması çok önemlidir. Haftada bir kafesin tüm parçalarıyla genel temizliği yapılmalıdır. Yıkanan tüm parçalar iyice kurulanmalıdır.
Kafesin ev içerisindeki konumuna dikkat etmeniz gerekir.
Muhabbet kuşları sosyal hayvanlardır. Enerjileri sınırsızdır. Sadece kafes ortamında değil kafes dışında, mekân içerisinde de kanatlı dostunuz için aktivite alanları düzenlemelisiniz. Kafese hapsedilen bir kuş depresyona girer, anksiyete yaşar, tüy yolma davranışı gösterir ve obezite görülür. Kas gelişimi, akciğer sağlığı için uçma egzersizlerini mutlaka yapması gerekir. Uçmak birçok sağlık sorununda da erken tanı sağlar. Üzücü sonuçların olmaması, kuşunuzun bir ömür sağlıkla kanat çırpması için onun seveceği ve eğleneceği saatler düzenlemeniz gerekir. Bırakın hayatını doyasıya, aktif yaşasın. Küçük dostunuz için eğlenceli aktiviteler yaratın, onunla bolca konuşun. Mutlulukla dışarıyı seyretmesi için camlara yapışan vantuzlu ahşap tünekler alın. Yeni, farklı dış mekân oyuncakları alın veya siz yaratıcılığınızı kullanın.
Doğal ortamlarında sürü hâlinde olan muhabbet kuşları yalnız kalmayı sevmez. Sorumluluk üstlenebilecekseniz yanına minik bir arkadaş getirebilirsiniz. Böylece çift olma duygusu ile daha mutlu olacaktır.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş