3 Şubat, 2025

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalıdır? Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Püf Noktaları

Muhabbet kuşları, evlerde en çok beslenen evcil hayvanlardır. Özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihi, ötüşleriyle ve renkleriyle büyüleyici görünüme sahip muhabbet kuşları olmuştur. Küçük kanatlı dostunuza gereken ilgiyi ve sevgiyi göstermeniz önemlidir. Size güvenmesi, ev içerisinde mutlulukla kanat çırpması gerekir.

Kanatlı dostunuzun yaşam kalitesini önemsiyor ve kafes seçimi konusunda kararsızsanız bu yazımız tam size göre. İşte, muhabbet kuşu kafes seçiminde dikkat etmeniz gereken püf noktaları.

Kafesin içinde yeşil ve mavi renkli iki muhabbet kuşunun yakın çekim görüntüsü.
Kafesin içinde yeşil ve mavi renkli iki muhabbet kuşunun yakın çekim görüntüsü.

Kafes Tercihi


Muhabbet kuşlarının ömrü esaret altında iken 5 – 8 yıldır. Eğer muhabbet kuşunuzun uzun ve mutlu bir hayatı olmasını istiyorsanız, kuşunuza sağlıklı bir yaşam alanı sunmanız gerekir. Bu noktada kafes seçimi çok önemlidir. Kafes muhabbet kuşunuz için, zamanını geçireceği, besleneceği, aktivitelerini gerçekleştireceği bir yuva alanıdır.


  •  Muhabbet kuşları kafes içerisinde kanat çırpmayı, hareket etmeyi sever bu nedenle büyük boyutlarda, geniş bir kafes tercihine yönelmeniz gerekir.
  •  Kafes içerisinde kuş kanatlarını açtığında rahat alanı kalabilmelidir.
  •  Kafesin, kuşların kemirme olasılıklarına karşı boyasız ve materyal olarak da pirinç olması gerekir. Boyalı kafesler yüksek oranda kanserojen ve toksik bileşenler içerir. Uzun vadede iç organları zarar görür.
  •  Kafesin telleri dikey olmamalıdır. Kuşların kafese tutunarak hareket edebilmesi ve tırmanabilmesi için yatay kafesler tercih edilmelidir.
  •  Kafes, eğilip, bükülmeyecek, sökülemeyecek sağlamlıkta olmalıdır.
  •  Kafes tellerinin aralığı kuşun kafasının giremeyeceği ölçüde olması gerekir.
  •  Kafesin kapısı, bir elin girebileceği büyüklükte, kuşun kafese rahat yerleştirilebilecek ebatlarda olmalıdır.
  •  Kapının mandalı kuş tarafından kolayca açılamayacak sağlamlıkta olması gerekir.
  •  Dikdörtgen veya kare kafesler muhabbet kuşları için elverişli, güvenli yaşam alanını sağlar. Köşe sayıları fazla olan kafesler uçuş alanlarını daraltarak kuşların güvenliğini bozar.
  •  Dikdörtgen ve kare kafeslerin temizliği ve bakımı daha kolaydır.
  •  Tabanlık olarak kuşların ayak sağlığı için tel ızgaralı kafesler tercih edilmelidir. Kuş kafesinde, sağlığa uygunluk açısından sürgülü taban tepsisi bulunmalıdır. Taban tepsisi, kolay hareket ettirilebilmeli, temizliği için rahat çıkartılabilmeli ve yerleştirirken kuşun kaçabileceği aralığı olmamalıdır.

Geniş bir kafeste doğal ahşap tüneller üzerinde oturan birkaç muhabbet kuşu.
Geniş bir kafeste doğal ahşap tüneller üzerinde oturan birkaç muhabbet kuşu.

Kafes Altlığı


Kafes altlığı olarak kuşu irite edecek kedi kumu, talaş, ahşap parçaları asla kullanılmamalıdır. Bunlar aynı zamanda solunum yollarında problemlere neden olur. Kimyasal materyallerden yapılmış gazete kâğıdı, poşet gibi ürünlerde kullanılmamalıdır. Sağlıklı olan kâğıt havlu veya organik kâğıtları tercih edebilir, dışkı ve mama artıklarını rahatça görebilirsiniz. Temizliği de daha kolay olacaktır.


Oyuncak Seçimi ve Tünekler

Kafes seçiminin yanı sıra muhabbet kuşlarının yaşamsal faaliyetlerini, enerji dolu mutlu hayatlarını sürdürebilmeleri için kafes içi bazı aksesuar ürünlerine gereksinimleri vardır. Burada doğru ve sağlığa uygun aksesuar seçimi ön plana çıkar.


Aksesuar seçiminde nelere dikkat etmeniz gerekir;


  •  Kafesin boyutlarına uygun olmalıdır.
  •  Kolay temizlenebilir olması gerekir.
  •  Doğal materyallerden yapılmış ürünler tercih edilmelidir. Aksesuarların pestisid gibi ağır kimyasal içermemelidir.
  •  Yüksek kansorejen içeren boyalı oyuncaklar tercih edilmemelidir.
  •  Non-toksik ağaç dalları; Avustralya çamı, dişbudak, manolya, karaağaç, narenciye ağacı gibi güvenle çiğneyebileceği ağaç dalları kullanılmalıdır.
  •  Doğal fiber ipler, lifler, yumuşak beyaz çam kullanabilirsiniz
  •  Dallar pürüzsüz olmalıdır. Düzgün olmayan şekildeki dallar kuşların ayaklarına basınç yaparak zarar görmesine neden olur.
  •  Dalları kendiniz hazırlamayı düşünüyorsanız, kafese uygun kesmeli, kuşlara zarar vermeyen deterjanlarla yıkanmalı, durulanmalı ve güneşte kurutulmalıdır. Ek olarak böcek yumurtaları için dikkatli olmanız, dikkatlice temizlemeniz gerekir. Kafes içerisinde yumurtalar açarak sağlıksız bir ortam yaratabilir.
  •  Çeşitli renklerde zilli, boncuklu topları, oyuncakları olmalıdır.
  •  Plastik, taşlı, kumlu (tünek törpü kağıtlar), kumaş tünekler kuşların ayak sağlığı için oldukça tehlikelidir. Medikal problemler yaşamasına yol açar. Tavsiye edilmemektedir.
  •  Kumaş yataklar son derece zararlıdır. Kuşunuzun tırnağı takılabilir ve canı acıyabilir.
  •  Beton (mineral) tünekler kuşların gagalarını ve ayaklarını törpüleyeceği niteliktedir.
  •  Oyuncaklarının; sivri-keskin bir ucu, tırnaklarının takılacağı-sıkışacağı türde delikleri-oyukları, iplikleri ve/veya tüyleri olmamalıdır.

Kafes içerisinde kuşunuzun güvenliğin düşünmeniz gerekir, oyun alanları hazırlarken hareket olanağı kısıtlanmamalıdır. Kuşunuzun kendini sıkışık hissetmesi bazı sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Oyun egzersizleri kuşların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimleri için teşvik edicidir.


Küçük bir yeşil küvette keyifle yıkanan bir muhabbet kuşu.
Küçük bir yeşil küvette keyifle yıkanan bir muhabbet kuşu.

Kafes İçerisinde Olması Gereken Diğer Ürünler


Kafes İçerisinde kaliteli;


  •  Kalsiyum ihtiyacını karşılayacak kalamar kemiği
  •  Sindirim sistemi sağlığı için kuş kumu
  •  Vitamin ve mineral desteği ve gagasını törpülemek için gaga taşı mutlaka olmalıdır.

Muhabbet kuşu kafesinde yer alan bir kalamar köpüğü, kuşun kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor.
Muhabbet kuşu kafesinde yer alan bir kalamar köpüğü, kuşun kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor.

Yem ve Su Kabı


Yem ve su kapları kuşların rahat ulaşabileceği konumda olmalıdır. Kapların konumu içerisine tüy ve dışkı gibi yabancı madde düşme ihtimaline karşı tüneklerin altında olmamalıdır. Kapların materyali en sağlıklı tercih olan paslanmaz çelik olmalıdır. Temizlik ve dezenfeksiyonu rahat olmalıdır. Plastik oldukça zararlı bileşenleri bünyesinde taşır bu toksik bileşenler zamanla yem ve suya nüfuz ederek sağlık açısından zararlı ortam oluşturur. Kuşlar can sıkıntısı, stres yaşamaları durumunda kapları kemirmeye başlar bu nedenle yem ve su kabı seçimi önemlidir.


Kafes Örtüleri


Kuşlar esaret altında iken, doğadaki imkânlarını daha kısıtlı yaşarlar. Bunun başında günlük gece-gündüz döngüleri gelir. Ev içerisinde zaman kavramını yitiren kuşlar için uyku vaktinin geldiğini, dinlenmesi ve sessiz olması gerektiğini kafes örtüsüyle gösterebilirsiniz. Uyku zamanı kafesin üzerini örtebilirsiniz. Tırnaklarının takılmayacağı materyalden yapılmış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Asla ceza amaçlı kullanılmamalıdır!


Yönlendirme Linki

Gizlilik


Kuşlar için gizlilik ve kendilerini güvende hissetmek çevresine uyum sağlayabilmeleri açısından önemlidir. Kafes içerisine veya dışına yerleştireceğiniz kuş yuvası gerekli ortamı kuşunuza sağlayacaktır.


Kafes Temizliği


Kafesin temizliği kuşunuzun sağlığını korumak için aksatılmamalıdır. Temizlenmemiş bir kafes hastalık ortamının oluşmasına neden olur. Günlük olarak yem, su kabı ve atlığı mutlaka temizlenmelidir. Bozulan veya bozulacak besinler kafes içerisinden mutlaka alınmalıdır. Dezenfeksiyon için 1 galon ılık  veya sıcak suya (3,7854lt) yarım kapak çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Kullandığınız deterjanları bol su ile durulamanız, solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet vermemesi için kokulu kimyasalların (sabun, deterjan, şampuan)  kullanılmaması çok önemlidir. Haftada bir kafesin tüm parçalarıyla genel temizliği yapılmalıdır. Yıkanan tüm parçalar iyice kurulanmalıdır.


Muhabbet kuşu yemliğe eğilerek yem yerken görüntülenmiş.
Muhabbet kuşu yemliğe eğilerek yem yerken görüntülenmiş.

Kafesin Konumu


Kafesin ev içerisindeki konumuna dikkat etmeniz gerekir.


  •  Kafes, ani hava akımına maruz kalmamalıdır.
  •  Ev içi ısıtıcılar (klima, soba, şömine) gibi yüksek ısı ve sıcaklık faktörlerine yakın olmamalıdır.
  •  Banyo ve mutfak gibi nemi yüksek, bakteri oluşumlarına müsait alanlarda asla olmamalıdır.
  •  Oda parfümü, sigara gibi irrite edici kokulardan uzak olmalıdır. Kuşunuzun bulunduğu odada kullanılmamalıdır.
  •  Kafes, kuşunuz tüneğin üstündeyken göğüs hizasında olacak şekilde yerleştirmelisiniz. Alçakta olması kendini savunmasız hissetmesine, heyecanlanmasına (Yerde olmamalıdır). Yukarıdayken üstünlük hissini yaşamasına neden olur.
  •  En az bir duvarı mutlaka bulunmalıdır. Tavsiye edilen köşede olmasıdır.
  •  Küçük dostunuzun bulunduğu odanın ortalama sıcaklığı 25 santigrat derece olmalıdır.

Aktivite ve Eğlence


Muhabbet kuşları sosyal hayvanlardır. Enerjileri sınırsızdır. Sadece kafes ortamında değil kafes dışında, mekân içerisinde de kanatlı dostunuz için aktivite alanları düzenlemelisiniz. Kafese hapsedilen bir kuş depresyona girer, anksiyete yaşar, tüy yolma davranışı gösterir ve obezite görülür. Kas gelişimi, akciğer sağlığı için uçma egzersizlerini mutlaka yapması gerekir. Uçmak birçok sağlık sorununda da erken tanı sağlar. Üzücü sonuçların olmaması, kuşunuzun bir ömür sağlıkla kanat çırpması için onun seveceği ve eğleneceği saatler düzenlemeniz gerekir. Bırakın hayatını doyasıya, aktif yaşasın. Küçük dostunuz için eğlenceli aktiviteler yaratın, onunla bolca konuşun. Mutlulukla dışarıyı seyretmesi için camlara yapışan vantuzlu ahşap tünekler alın. Yeni, farklı dış mekân oyuncakları alın veya siz yaratıcılığınızı kullanın.

Doğal ortamlarında sürü hâlinde olan muhabbet kuşları yalnız kalmayı sevmez. Sorumluluk üstlenebilecekseniz yanına minik bir arkadaş getirebilirsiniz. Böylece çift olma duygusu ile daha mutlu olacaktır.


Kafesin üst kısmında duran ve çevresini inceleyen sarı-yeşil renkli bir muhabbet kuşu.
Kafesin üst kısmında duran ve çevresini inceleyen sarı-yeşil renkli bir muhabbet kuşu.

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalıdır? Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Püf Noktaları

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş