Yeni doğduklarında hassas ve savunmasız olan yavru muhabbet kuşu bakımı dikkat, hassasiyet ve özen gerektirir. Yuva ortamının rahat ve güvenli olmasını sağlayarak, anne muhabbet kuşunun bebeklerine rahat bakabilmesini sağlamalısınız. İyi bir gözlemci olmanız ve tüm gereksinimleri karşıladığınızdan emin olmanız gerekir. Yavru muhabbet kuşlarınızın mutlu, sağlıklı büyülemelerini istiyorsanız gereken detayları yazımızın içeriğinde bulabilirisiniz.
Bilindiği üzere kanatlı hayvanlar yumurtlama yapabilmek için özel alana ihtiyaç duyarlar. Bunun için de yumurtlama alanı olarak adlandırılan folluğa gereksinimleri vardır. Bu yuva alanı kuru, karanlık ve kapalı olmakla birlikte, dış etkenlere (sıcak, soğuk, nem, ışık faktörleri) karşı dayanıklı ve sağlam olmalıdır. Ebeveyn muhabbet kuşlarının yavrularına uygun ortamda ve koşulda bakabilmeleri için sektörde satılan korunaklı yuva alanlarını tercih edebiliriniz. Muhabbet kuşu yavruları görme yetileri gelişmemiş yani kör ve tüysüz doğarlar bu nedenle dayanıklı malzemelerden yapılmış örneğin ahşap folluk en uygun seçim olacaktır. Özel folluklar kafese takılabilir formda olması sebebiyle ebeveyn ve yavru muhabbet kuşları için gerekli konforlu ortamı sağlayacaktır.
Yuvanın iç kısmını ebeveyn kuşları kendisi oluşturur. Yuva yapmalarını sağlamak için doğal çam talaşı gereksinimlerini karşılayabilirsiniz. Bu süreçte kafes içerisindeki fazla oyuncakları kaldırmanız kuşlarınızın rahat hareket edebilmesine yardımcı olur. Ayrıca kafeslerinin rahat ve ferah olması, büyük kafes tercihi gerekli ekstra rahat ortamı da sağlayacaktır.
Ebeveyn kuşların yavrularına gösterdiği ilgi ve bakım esnasında beslenme ihtiyaçları yüksek oranda artacaktır. Özellikle ebeveyn muhabbet kuşlarının bağışıklık sistemlerini desteklemeniz kritik önemdedir. Zengin bir beslenme programı hazırlamalısınız. Vitamin katkılı, kaliteli içeriklerle harmanlanmış muhabbet kuşu yemleri (pelet yem), takviye besinler veteriner onayıyla temin edilmelidir.
Sadece kuş yemiyle sınırlı kalmamalısınız; sebze, meyve, yapraklı yeşillikler, tohumlar öğünlerinde mutlaka bulunmalıdır.
Besin maddelerini aşırıya kaçmadan ölçülü olarak küçük parçalar halinde veyahut mutfak robotundan geçirilmiş karışımlar olarak kanatlı dostlarınıza servis edebilirsiniz. Suluğunda daima taze ve temiz içme suyu (damacana su) mutlaka bulunmalıdır.
Önemle dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de muhabbet kuşlarının genel beslenmelerinde yararlı ve zararlı besin öğelerini bilmenizdir. Zararlı besin maddelerini tanımanız, beslenme içeriklerinde bunlara yer vermemeniz, kanatlı dostlarınızın uzun ve sağlıklı bir ömrü olması için hayati önem taşır.
Ebeveyn ve yavru muhabbet kuşlarınızın bakım gereksinimlerinin doğru ve yeterli karşılandığından emin olmanız önemlidir.
Yeni doğan yavru muhabbet kuşları savunmasızdır. Çevresel faktörlerin sağlıklarını olumsuz etkilememesi için yuva alanının mümkün olduğunca temiz ve steril olması gerekir. Yuvanın zemini için kullanılan materyallerin düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Yavruların tüylenmeye başlamasıyla yuva en az haftada 1 temizlenmelidir. Hijyen ve bakım koşulları sağlandığı takdirde yavruların gelişimi ebeveynlerini ve sizi mutlu edecektir.
Kafesin ve yuvanın bulunduğu odanın sıcaklığı 20-32 derece aralığında olmalıdır. Oda içerisinde termometre bulundurmanız, sıcaklığı sık sık takip etmeniz gerekir. Ses ve fazla gürültüden uzak, sakin bir alan sağladığınız takdirde ebeveyn ve yavru kuşlar stresten uzak olacaktır. Ayrıca onlara yaklaşırken yavaş hareket etmeniz, sakin ses tonuyla konuşmanız korkmamaları için önemlidir.
Yeni doğan muhabbet kuşlarına gereken bakımı ebeveynleri gösterecektir. Unutmamanız gerekir ki, tüm gereksinimleri anne ve baba muhabbet kuşu tarafından karşılanır. Doğal süreçlerine müdahale etmeden yavrularının bakımlarını ebeveyn kuşlara bırakmanız doğru bir karar olacaktır. Sizin yapmanız gereken gözlemlemek, bakım için en uygun ortamı sağlamaktır. Yavruların yumurtadan çıkmalarından sonraki İlk birkaç hafta temas ve müdahaleniz mümkün olduğunca az olmalıdır. Müdahaleniz, temasınız gerekli anlarda devreye girmelidir. Sık müdahale ve temas gelişim süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Yavruyu elinize almanız gereken bir durum olursa dokunmadan önce ellerinizi bol su ve sabun ile yıkamanız, düzgünce kurulamanız gerekir.
İnsan bebeklerinde olduğu gibi muhabbet kuşu bebeklerinin de boyun ve baş gölgesi oldukça hassastır. Yavruyu elinize alırken bu bölgeleri parmaklarınızla yumuşak, yavaş bir şekilde desteklemeye özen göstermelisiniz. Mümkün olduğunca nazik olmalısınız. Tüm bu süreç boyunca sakin olmanız çok önemlidir.
Yavru muhabbet kuşlarının gelişimini, beslenmesini takip etmeniz önem arz eder. Üzücü sonuçların yaşanmaması için sizin ve veteriner hekimin müdahalesi gerekebilir.
Sürece müdahale etmenizi gerektiren durumlar;
Blog yazımız için göz atmak ister misiniz?
Yavru muhabbet kuşlarının yumurtadan çıkmalarından itibaren bakım ve beslenmesini yaklaşık olarak 8 hafta boyunca ebeveynleri sürdürür. Yavru kuşların gelişiminde gözle görülür değişiklikler olur. Gözleri açılmaya, tüylenmeye, kilo alarak büyümeye başlarlar. Gerekli koşullar, önlemler sağlandığı takdirde insanlar tarafından beslenme ve bakım gereksinimleri karşılanabilir. En kritik dönem olan ilk 2 haftada yavru muhabbet kuşları her 3 saatte bir beslenmelidir. 2-3 haftalıktan sonra yavaş yavaş meyve, sebze ve tohum tüketmeye başlayabilirler. Diyetlerinin en temel parçası olan yavru kuş yemi mutlaka bulunmalıdır.
8. haftadan sonra yavru muhabbet kuşu yuvadan uçma hazırlıkları yapmaya başlar. 2 aylık muhabbet kuşu artık yetişkinlik evresinde olan bir muhabbet kuşunun bakım gereksinimleriyle benzer özellikler gösterir. Ayrı kafese alma zamanı gelmiş demektir. Bakımı ve ilgisine bu kafeste gösterilmeye devam edilir.
Kanatlı dostlarınızın mutlulukla kanat çırptığını görmek, gökyüzüne, bulutlara yakın olduklarını hissetmek istiyorsanız bakım, ilgi ve sevgiyi hayatlarından eksik etmemeniz gerekir. Unutmayın hiçbir kuş asla kafese hapsedilmemelidir. Yaşadığı ev ortamında özgürce uçmalıdır. İstediği zaman kafesine girecektir.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş